Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовият туризъм срещу лебедите във Венеция

За пътуването като предизвикателство с писателката Мария Ангелова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След периода на изолация и пандемия туризмът регистрира раздвижване в световен мащаб. Намираме се в предизвикателен момент, смята Мария Ангелова, журналист и писател за туризъм.

Според нея туристът е зажаднял за пътешествия и пътува като невидял. Достига се до хаос и невъзможност на авиокомпаниите да обслужат всички желаещи туристи по популярни дестинации, а сезонът едва е започвал.

Дано не станем свидетели на щети от масовия туризъм, проявяващ се в нещо като извратена форма на свръхтуризъм, предупреждава Мария Ангелова. Експертите определят явлението revenge туризъм за реална опасност за световни дестинации като Венеция например.


Снимките от перлата на Италия със завърналите се в каналите лебеди и тихите улици по време на изолация е в драстичен контраст с тълпите и щетите, нанесени от тях в активните сезони.

Местните власти полагат усилия за справяне със свръхтуризма чрез прилагането на различни мерки, но като краен резултат се оказва, че действат нерешително.

Иначе, предизвикателствата са навсякъде около теб и най-вече вътре в самия теб, вярва Мария Ангелова, автор и на детската книжка „Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа“. Ражда се почти по едно и също време със сина й, с когото Мария пътешества активно и по време на отпуска по майчинство.

Как светът се справя с хаоса на масовия туризъм, как се пътува с бебе и малко дете и за кого е предизвикателство лятната дестинация Родопи – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!