Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сафари, посветено на Стефан Данаилов, представя другата София

Има безброй начини да опознаем София. Има и безброй начини да почетем паметта на знаковите личности, оставили следа в градския ни, социален и културен живот. Ако съчетаем двете неща, се получава една приятна обиколка из емблематичните софийски улици, които говорят за живота, навиците и творческия път на конкретната личност. В случая тази на обичания от всички Стефан Данаилов.

Неотдавна по нетрадиционен начин в София започна националната програма по честването на 80-годишния юбилей на Мастъра. 

И днес, за втори път, "Ламбо сафари" ще започне от 18 часа в градинката пред Народния театър и ще разходи желаещите из столицата – такава, каквато може да бъде видяна само през живота на софиянеца Стефан Данаилов.

"Виждаме София през един субективен поглед, пречупена през личната биография и съдбата на Стефан Данаилов. Това е много хубав знак, че София може да бъде забелязана през различни ъгли, може да бъде преоткривана“, каза в "Какво се случва“ един от инициаторите на сафарито – журналистът Георги Тошев.

"Ламбо сафари", подобно на събитията, посветени на известни личности и провеждани в световни градове като Стокхолм и Париж, прави опит да разкаже един почти 80-годишен живот през местата, които Данаилов е посещавал, на които се влюбвал, обичал и пресъздавал различни роли. Като градинката "Кристал“ – мястото, на което среща голямата си любов Мария; "Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика тогава Стефан Данаилов "Следите остават“ по Павел Вежинов; НАТФИЗ, където Мастъра, както го наричат студентите му, учи и преподава. Гидове в това пътуване през времето и спомените на и за Данаилов са известни негови студенти, които днес са вече утвърдени актьори – като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други. Те представят неговата София и собствената си представа за големия български артист. Така се създава и един колективен образ на Стефан Данаилов.

"Не вярвам, че има бъдеще една нация, която не помни, която не успява да се връща към знакови личности и събития от новата история. В цял свят годишнините или почитта към забележителни творци с всяка изминала година добива огромни мащаби. Тези личности разкриват и разказват историята на една държава и един град“, добавя още Георги Тошев.

В момента той работи върху нова книга за Стефан Данаилов, която през живота на актьора разказва историята на България от 40-те години на миналия век до днес. Според журналиста именно през личната съдба на забележителен артист, творец, общественик и политик, преподавател, какъвто е Стефан Данаилов, започваш да прочиташ и препрочиташ историята на нашата страна по друг, различен начин. Затова е важно да помним и да почитаме тези хора, които и днес са живи чрез нас.

Следващото издание на "Ламбо сафари" ще бъде на 28 юни. То отново ще започне от градинката пред Народния театър в 18 часа.

Събитието, както и цялата юбилейна програма, посветена на 80-годишнината на Стефан Данаилов, се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори са още Българската национална филмотека и Народният театър "Иван Вазов“.

Повече от Георги Тошев чуйте в звуковия файл.

Снимки – Официален ФБ профил на Стефан Данаилов
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени