Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнът придава индивидуалност и функционалност и на панелката

В модерния дом има стил и асоциации

Кадри от проекта победител на Мария Енчева

Какви са тенденциите в една професия може да се видят и по резултатите на конкурс за студенти.

Точно такова беше предизвикателството пред студенти, изучаващи "Интериорен дизайн" и "Архитектура" от четири университета в страната - Университета по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, Варненския свободен университет и Лесотехническия университет.

В Радио София гостуваха победителят в иновативния конкурс NovaCity D-Zine Competition Мария Енчева (IV курс от НХА, специалност "Индустриален дизайн") и нейният колега по ВУЗ и специалност Александър Тодоров, носител на трета награда.


Модерният дом е експеримент, може да съчетава старото и новото, елементи, които ти харесват, събуждат емоции и асоциации, плюс решения, които правят пространството живо, смята Мария Енчева. И допълни, че е важно преди да проектираш интериора, да опознаеш хората, които ще обитават съответния дом – да знаеш навиците им, нуждите.

При общо пространство от значение е всяка зона да бъде самостоятелна, и в същото време да кореспондира с околните, изтъкна още Енчева.

Александър Тодоров призна, че се вдъхновява повече с мислене, отколкото с нещо, което е видял. Според него е хубаво да вдъхнеш втори живот на нещо старо, нещо, което със сигурност е устойчиво, качествено.

Независимо от вътрешната архитектура – дори в панелка, дизайнът може да разчупи пространството, да го съобрази с индивидуалността на хората в него, да съобрази и да отрази спецификите, според дейността или потребностите.

Чуйте целия разговор с тях.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна