Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Евробарометър: 49% от българите с положително виждане за ЕС, спад с 2 пункта спрямо края на 2021 г.

3
Снимка: old.europe.bg

България е единствената страна членка на ЕС, в която има спад, макар и лек, на процента от хората, които смятат, че Съюзът е нещо добро. Почти половината българи оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Такива са резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г.

Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят  Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Оценки на отделните страни членки по отношение на Европейския съюз


Близо половината анкетирани българи - 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Нагласи за ползите от членството в ЕС


Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Също така две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени