Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Макбет - месо и власт" с предпремиера на 25-ти юни

Снимка: fb/сцена Дерида

На 25-ти юни 2022 г. от 19:30 ч. на сцена "Дерида" ще се състои на предпремиерата на спектакъла "Макбет - месо и власт" с участието на Диа Мантова и сценография на Кети Маринова. Режисьорът на постановката Стефан Прохоров разказа подробности пред Радио София за връзката между властта и храната.

По думите му, пиесата разглежда политическите употреби на месото през призмата на шекспировия Макбет. Месото, цената му, въглеродният отпечатък и спомените по кюфтетата и кебапчетата от миналото, които са комерсиалното извинение.

"Некомерсиалното ни извинение е това, че както виждаме всеки ден, българското общество е изключително несетивно към това, че всеки един елемент от неговия живот може да бъде извиван, политизиран и използван срещу него. Вижте на какво ниво се води общественият дебат последните 6 месеца във всяко едно направление", поясни Прохоров и добави:

"Ние сме изгубили своите сетива във всеки един момент да преживеем света, не само като средство, с което да преживеем до следващия ден и евентуално да бъде повече или по-малко приятно, а като нещо променимо, като нещо, което е в нашите ръце и в чужди ръце също. И трябва много да внимаваме, защото всички живеем в този свят, независимо кой вика по-силно".

По думите на Прохоров, моноспектакълът не е експресионистичен, но става дума за нещо по-директно и политическо, което е повече в сферата на иронията и сатирата. В рамките на представлението е включена дегустация на месни специалитети, както и на имитиращи продукти.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени