Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от рождението на проф. Иван Шишманов – документална изложба в Националната библиотека

Портрет на проф. Иван Шишманов от Иван Мърквичка, 1901 г.

Документална изложба в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ознаменува 160-годишнината от рождението на един от най-светлите умове в българската културна история проф. Иван Шишманов.

Изложбата припомня големите заслуги на учения. С всеотдайната си работа и неизчерпаема умствена енергия проф. Иван Шишманов хвърля мост между възрожденските традиции и следосвобожденска България, като поставя здравите основи, върху които да се гради модерната българска култура и научна мисъл.

Високо образован, изключително ерудиран, проф. Шишманов свързва името си с основаването и развитието на най-важните културни институти в младата българска държава – Музикалното училище, Художествената академия, Етнографския музей, Българското археологическо дружество, читалища, библиотеки. Проф. Иван Шишманов е сред основателите на Висшето училище в София (дн. Софийски университет) и посвещава четири десетилетия от своя живот на преподавателската дейност в областта на културната и литературна история. Като министър на Народното просвещение, инициира редица културни начинания и законопроекти. Той основава Сборника за народни умотворения и книжнина.

Експозицията съдържа автентични документи от Българския исторически архив, издания на трудовете на проф. Шишманов, както и на произведения на съпругата му Лидия Шишманова и сина му Димитър Шишманов от фонда на Националната библиотека, умело съчетани с пътуващата експозиция "Иван Шишманов и Обединена Европа”, реализирана от Държавния културен институт към МВнР.

Откриване на 22 юни от 11.00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий”.

Какви документи представя библиотеката за проф. Шишманов от своите фондове? Какво повече ще научим от тези ценни издания за личността и работата на тази голяма личност в българската култура и история? Какво дължим ние, българите, на проф. Шишманов, не само по отношение на литературната ни история и фолклористика, но и на битието му на политик?

Доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", разказва в "Артефир".

Проф. Румяна Конева, директор на Българския културен институт "Дом Витгенщайн", Виена, представя в "Артефир" гостуващата експозиция "Иван Шишманов и Обединена Европа", реализирана от Държавния културен институт към МВнР. Проф. Конева е дългогодишен изследовател на  живота и делото на проф. Шишманов. 

През 2010 година на сградата на Славянския семинар във Фрайбург в Германия е поставена възпоменателна плоча на проф. Иван Шишманов. Какъв е приносът на проф. Шишманов в зародилата се след Първата световна война идея за обединена Европа – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Портрет на проф. Иван Шишманов от Иван Мърквичка, 1901 г., архив БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна