Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И заседанието на външната комисия се провали поради липса на кворум

Венцислава Любенова, председател на Комисията по външна политика в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Провали се заседанието на Комисията по външна политика, на което трябваше да бъде обсъдено “френското предложение” за ветото за началото на преговорния процес на Република Северна Македония. На влизане в комисията министърката на външните работи в оставка Теодора Генчовска обяви, че присъства в качеството си на експерт. След провала му с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обявиха, че опозицията “е скрила” Генчовска.

Председателката на Комисията по външна политика Венцислава Любенова обяви, че ще свика извънредно заседание по темата с „френското предложение“ по ветото, наложено от София към Скопие. Това стана, след като заседанието бе отложено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

"Ако Министерският съвет не желае и не смее да го вземе това решение, каквото е очевидно положението, ние, ако трябва, ще го внесем с интересите на България ясно защитени. Но това, което се случва тука, е някакъв цирк и кризисен пиар според мен. Съжалявам да го кажа", заяви депутатката от ГЕРБ и бивша министърка на външните работи Екатерина Захариева.

Теодора Генчовска обяви:

"Ние идваме като експерти да подпомагаме работата на външната комисия. Очакваме смели решения. Председателката на Комисията по външна политика ще даде изявление - да видим какво са свършили".

По-рано поради липса на кворум се провали и заседанието на правната комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!