Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Financial times: Събитията в България дават надежда за ЕС

Снимка: архив

Рязък завой в политиката на България дава надежди за разширяване на Европейския съюз. Основната опозиционна партия в България вече обяви, че ще подкрепи премахването на ветото на страната върху началото на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, което може да предвещава значителен пробив в застоялия процес на разширяването на блока в Западните Балкани. Това пише в свой анализ Financial times.

Бойко Борисов, бивш български министър-председател, обяви, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува за започване на преговорите на РСМ с ЕС. Ако бъде приет от българския парламент, този ход ще отключи и преговорите за членство на Албания. Лидерите на страните от Западните Балкани и ЕС ще се срещнат четвъртък сутринта.

„Това е най-правилното решение за бъдещето на Балканите, ЕС и България“, каза Борисов. „Няма да останем от тъмната страна на Евразия, няма да допуснем путинизация“, допълни бившият премиер, визирайки влиянието на руския президент Владимир Путин в Източна Европа.

ГЕРБ и правителството, обаче, се скараха дали Министерският съвет или Народното събрание трябва да поемат инициативата за вдигане на ветото. България гледа с лошо око на членството на Северна Македония в ЕС, и коалиционните партньори на Кирил Петков подозират, че ГЕРБ се опитва да постави политически капан.

Европейските лидери се опасяват, че продължаващото забавяне на разширяването на ЕС ще създаде политическа нестабилност в Западните Балкани и разочарование от одобрението на Брюксел за западната ориентация на региона, което може да бъде използвано от Русия.

ЕС обвърза кандидатурите за членство на Северна Македония и Албания: първата е страна-кандидатка за членство в ЕС от 2005 г. без никакъв напредък в преговорите за присъединяване, въпреки че отговаря на много от изискванията за членство в блока, главно поради възраженията относно изразяването на национална идентичност на новата страна първо от Гърция, а след това от България.

По-широката позиция на ЕС към разширяването на изток се промени след инвазията на Путин в Украйна.

Решението да се подкрепи вдигането на ветото от страна на България бележи обратен завой в политиката на Борисов, чието правителство блокира преговорите със Северна Македония през 2019 г. в спор за тълкуването на историята на Балканите от бившата югославска страна.

В допълнителен знак на оптимизъм относно потенциален пробив в преговорите, Северна Македония, Албания и Сърбия вече обявиха, че ще участват в срещата на върха в Брюксел в четвъртък с лидерите на ЕС. Във вторник те заплашиха, че няма да присъстват на срещата заради позицията на България.

След успешния вот на недоверие на правителството на Петков, обаче, позицията по вдигане на ветото остава неясна, допълва изданието.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени