Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Путин все още се надява на диктуван мир

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва най-накрая да даде зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц пред Бундестага преди срещите на върха на Евросъюза, Г-7 и НАТО. По думите му Северна Македония е сменила името си, за да реши спора си с Гърция, което се оказало напразно, тъй като положението не се е променило.

Партньорите на НАТО в Източна Европа могат да разчитат на Германия, увери Олаф Шолц. Армията на европейската държава с най-мощна икономика и с най-голямо население се превъоръжава по такъв начин, че да може да защити както себе си, така и съюзниците си срещу всички бъдещи атаки, изтъкна германският канцлер. Той освен това подчерта, че поддръжниците на Украйна трябва да бъдат подготвени да отстояват подкрепата си дълго време:

"Истината е, че сме далеч от преговори между Украйна и Русия, защото Путин все още вярва във възможността за диктуван мир."

Огромна финансова помощ ще е нужна за възстановяването на Украйна, допълни германският канцлер:

"Някои сцени в Украйна ми напомниха на снимки от германски градове след Втората световна война. И както разкъсаната от война Европа по онова време, Украйна сега се нуждае от План "Маршал" за възстановяване."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна