Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Райският газ – модерно и опасно забавление сред младежите

Диазотният оксид, който се предлага свободно в търговската мрежа и нощните заведения крие сериозни рискове за здравето, алармират специалисти

Снимка: freepik

Все по-често напоследък, разхождайки се по улицата или в парка, може да забележите захвърлени малки метални флакони, наподобяващи патрони. Оказва се, че те са пълнители за райски газ, който от години се е превърнал в средство за забавление сред младото поколение.

Диазотният оксид, чието приложение по принцип е в медицината, се вдишва чрез балони. Те се пълнят със специална машинка, която изкарва райския газ от въпросните флакони. Това „оборудване“ се продава съвсем свободно в търговската мрежа и е евтино и достъпно. В онлайн магазини флаконите с райски газ, които са около 8 грама, се предлагат на цена от 0,50 стотинки до 1 лев. Машинката за флаконите струва около 15 лева. Балоните също са евтини. Някои сайтове предлагат и различни промоции ако си поръчаш по-голямо количество за някое парти. И докато търговците, които търсят печалба, най-често обясняват че райският газ е безопасен, то експертите съвсем не мислят така. 

"Търсеният ефект е много бързо, даже светкавично усещане за повдигнато настроение и силна еуфория. Това състояние продължава между 3 и 5 минути. Проблемът е, че толкова мощната еуфория кара хората отново да искат да изпитат този ефект и това води до чести серии от употреба", коментира експертът по наркотични вещества д-р Борислав Станчев от Дирекция "Превенции" към Община Варна.

Особено опасна за здравето е комбинацията на райския газ с алкохол и други наркотични вещества.

"Рискът се увеличава когато комбинирате вдишването на райски газ с алкохол, марихуана или други стимуланти, дори и тях да сме приели няколко часа по-рано. Тогава вече могат да се появят и нежелани странични ефекти", коментира още д-р Станчев.

"Еднократната употреба на райски газ не е толкова опасна", каза още експерта. Според д-р Станчев проблемът идва и от факта, че райския газ се предлага свободно, евтино и съвсем легално в търговската мрежа. Това дава възможност на хора, които нямат достъп до незаконния пазар или малолетни, да се снабдят с незаконна дрога.

Цената на един балон в нощните заведения е около 10 лева, а на места и повече. При положение, че флаконът струва около 1 лев, а балонът е стотинки, излиза че освен опасна, тази мода е и доходоносна.

Христо е на 22 години и като всеки младеж обича понякога да се забавлява с приятели по нощни заведения във Варна. Той не е употребявал райски газ, но каза че много пъти е ставал свидетел как се предлагат балоните и как негови познати са се възползвали от възможността за някакво различно усещане.

"Най-често балоните се предлагат от млади момичета. Идвали са наша маса. Аз отказах, но мои приятели се възползваха от възможността да вдишат райски газ. Станаха еуфорични за кратко време, но после им се виеше свят. Имам и мой познат, който беше пристрастен към райския газ. Никой от тези, които предлагат райски газ по заведенията, не обясняват за рисковете. Гледат да си вземат парите и толкова", сподели младежа.

Пристрастяването обаче е само един от многото опасни странични ефекти.

"Някои хора имат склонност към халюцинации и нереална преценка на действителността. Това най-често са хора, които страдат от психози. Сред страничните ефекти още са силен световъртеж, гадене и повръщане, затруднено дишане, неврологични проблеми, дефицит на Витамин B12 и не на последно място пристрастяването", каза за Радио Варна анестезиологът във АГ болницата във Варна д-р Славчо Арнаудов.

Оттук следва и да си зададем въпроса кой и как осъществява контрол върху разпространението на райски газ с немедицински цели и как едно вещество, което може да бъде опасно за здравето се продава свободно и безконтролно в интернет и в нощните заведения.

Според д-р Борислав Станчев проблемът с употребата на райски газ с цел дрогиране не е само в България, но и в други европейски държави. Наскоро е излязъл от печат и европейски наръчник за безопасното използване на веществото.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.