Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на бюджета на ДОО

Промените са свързани с увеличаването на пенсиите и плащането на Covid добавката
Снимка: Ани Петрова

Единствено от ГЕРБ и ДПС са внесли предложения за промени между първо и второ четене за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) – срокът за това изтече снощи.

И от двете парламентарни групи предлагат повишението на пенсиите от 1 юли да бъде по-голямо от предвидените от правителството 10 процента, както и изплащане на Covid добавките от 60 лева като допълнителни суми към пенсиите до края на годината. От ДПС предлагат за най-бедните тази добавка да е 120 лева.

Предложението на ГЕРБ е всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да бъдат повишени с 15 процента от 1 юли, като аргументът е, че така се компенсира инфлацията.

Друго предложение е минималната пенсия да се вдигне от 370 на 430 лева, а таванът да бъде 2000 лева до края на годината.

Предложението предвижда и отпадане на текстовете за промени в пенсиите от 1 октомври.

Според ГЕРБ Covid добавките не бива да се включват в размера на пенсията, тъй като замърсяват дохода от пенсия с включването към него по изкуствен начин на плащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос.

От ДПС предлагат осъвременяване на всички трудови пенсии с 14 на сто от 1 юли, както и изплащане на Covid добавка от 120 лева за всички пенсии под линията на бедност от 413 лева.

За всички останали предложението е добавката от 60 лева да се изплаща до декември отделно от пенсията.

Експертните разчети сочат, че за увеличение с 14 вместо с 10 процента на пенсиите от 1 юли ще струва общо за шест месеца около 42 милиона лева.

Ако актуализацията на бюджета на ДОО от 1 юли не бъде приета, пенсиите ще бъдат повишени от тази дата с 6,1 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени