Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Исторически паркове и градини на София" в Регионалния исторически музей – София

Знаете ли историите на софийските паркове?

Регионален исторически музей – София ще представи изложбата "Исторически паркове и градини на София". Откриването е на 23 юни (четвъртък) от 18:00 часа, съобщават от Общината.

Изложбата „Исторически паркове и градини на София“ е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София. След Освобождението на България през 1878 г. ги наричат „градинари“.

Това са чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, които имат голям опит в градинското и парково изкуство на европейските градове. Между тях са озеленители и лесовъди: Даниел Неф, Юлиус Милде, Карл Бетц, Люсиен Шевалис, Жул Лошо, Карел Неф, Антон Крауз, Йохан Келелер, Емил Аман.

Изложбата е документална и в нейното създаване са ползвани материали от архивите на Регионалния исторически музей – София: фотоархив, архив пощенски картички и архив за недвижимо културно наследство. Новост в представянето на историческите паркове и градини е фотографското документиране с дрон през 2022 г. Изложбата се придружава от презентация на базата на видео заснемане с дрон.

Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Те са създадени в периода 1878 – 1939 г. и формират зелената система на София – основно в централната ѝ градска част.

“Тези обекти за София са някъде над 40. Повечето паркове са познати за столичани, но те не знаят, че това са паметници на културата. Това са места като Борисовата градина, която е резерват, Парк Врана, паркът на “Военна академия“ и още…, казва в “Хоризонт до обед“ арх. Валентина Върбанова, куратор на изложбата.

“Всички, които имат интерес към красивата зеленина на София, могат да посетят тази изложба, която е временна, но ще бъде в музея до 25 септември“, казва още тя.

Новост в представянето на историческите паркове и градини е фото документирането им с дрон през 2022 г. Изложбата се придружава от презентация на базата на видео заснемане с дрон.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени