Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Интензивно съхнат борови гори край Велико Търново

Снимка: ДГС "БОЛЯРКА"

Интензивно съхнат боровите гори край Велико Търново към Прохода на Републиката. Наложителна е санитарна сеч на 86 декара държавни гори, за да бъдат спасени.

Силно засегнатите терени с изсъхнали и поразени от корояди и други вредители гори от бял и черен бор са в района на Присовските завои. В три от участъците се налага санитарна сеч с интензивност от 20%, а в четвъртия район сечта ще е на всяко второ дърво, особено в най-засегнатия участък от 12 декара, посочиха от Държавното горско стопанство „Болярка“, под чийто контрол трябва да проведе сечта, за да бъдат спасени горите.

Залесяването е направено преди повече от 50 години, но белият и черният бор са засадени на терени, значително по-ниски от надморската височина, подходяща за развитието на тези видове, поясняват лесовъдите.

Ако гората не се самовъзстанови, ще бъде направено изкуствено залесяване, подчертават от горското стопанство. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени