Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как използваме думите миграция и бежанци?

Адвокат Диана Радославова
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Как използваме думите, свързани с бежанците, защо хората не си признават, че са мигранти, променихме ли нещо в последните 4 месеца - този акцент постави семинар на тема "Миграция и бежанци - медийно отразяване и предотвратяване на реч на омразата", който се проведе в София. 

На форума беше направен обзор на ситуацията с бежанците в България към момента. 

116 хиляди украинци са подали документи за регистрация за временна закрила, като проблемите с приема постепенно се преодоляват. На преден план остават интеграционните политики за бежанци в нашата страна. Експертите отчитат и неоснователно отблъскване на бежанци на южната българска граница, дори граждански организации водят собствени разследвания на такива случаи. 

"Миграцията в момента има изключително негативни асоциации, за съжаление. Така е поради политическата натовареност за това, че тя е опасна. Ние чуваме за вълни, за нашествие, което се случва към България. Вярвам това нещо да може да бъде съборено и самият термин миграция да бъде поставен в неговия добър, балансиращ елемент, в който миграцията е нещо положително, изначален процес, движещ човешката история", коментира юристът Диана Радославова от Центъра за правна помощ "Глас в България". 

Интервю на Добринка Добрева с Диана Радославова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени