Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция обобщава политиките за стимулиране и растеж на развитието на иновациите

Снимка: pixabay

Конференция "Иновации чрез политика" ще обобщи политиките за стимулиране и растеж на развитието на иновациите на българско и на европейско ниво. Проявата е в София и е организирана от Цветелина Пенкова - евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

Форумът ще обсъди ролята на държавата и на Европейския съюз за развитие на иновации и технологии ролята на младите хора. Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер ще припомни кои са политиките на държавно и европейско ниво, които са ключови за развитието на иновациите в България през следващите 10 години. 

В последните седмици в парламента влязоха за обсъждане няколко предложения за промени, като това за стартъп визата, на които се разчита да привлекат граждани на трети страни и инвестиции в регистрирани в България дружества. 

Стартъп визата е и част от реформите в Плана за възстановяване и устойчивост. 

Промени в Търговския закон предлагат по-голяма гъвкавост и достъпност при създаването и управлението на иновативните и ориентирани към бърз растеж малки компании. 

По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за 2021-ва година ръстът на IT индустрията е 20,2% с оборот от 5,475 млрд. лева. 

Над 80% от тези пари идват от износ на продукти и услуги.

В България работят над 60 глобални софтуерни бранда.

"Има много програми и инициативи на ЕС, които работят в тази посока, но нашата идея е да ги обединим под една обща шапка", каза пред БНР евродепутатката Цветелина Пенкова. 

В предаването "Преди всички" тя коментира и предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за Северна Македония. Според нея критиката на албанския премиер Еди Рама, в която си послужи с думата "позор", е била отправена към целия Европейски съюз, а не конкретно към България.

"Позицията, от която изхождаме като ЕС, би трябвало да бъде, че това са условията и исканията, за да могат да се започнат преговорите. Редно е и РСМ да помисли за начина, по който се водят тези преговори. Не става въпрос да кажат дали са съгласни, или - не. Тези въпроси не се поставят пред тях за първи път", каза тя.

Цветелина Пенкова /БГНЕС/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна