Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите - отворени пространства за общуване

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей.
Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за ученици, които допълват образователните инициативи за представяне и популяризиране на българските традиции и обичаи на Националния етнографски музей:
"Инициативата за петте филмчета дойде от партньорите ни от Кая вижън и ги направихме заедно. Насочени са към детска аудитория. Включени са специални модели, те разказват историята на занаятите като приказки. Представят се и майсторите.
През ваканцията предлагаме седмични летни школи за деца от 7 до 12 г., от 9:30 до 16:30. Децата изработват различни обекти и изучават различни неща за историята и бита ни.
В началото на септември започва по-различна програма, която засега запазваме в тайна"
"Много сме се занимавали с етнография. Във фондовете на музея открихме невероятни неща, които нямаше как да бъдат изложени. Иглика предложи да се занимаваме със занаятчиите. Хората работят в момента, те не се съобразяват с камерата, тя трябваше да се съобразява с тях.
Музеите трябва да станат отворени пространства за общуване. Много ми се правят такива неща, които да превръщат музеите в подобни пространства."
По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна