Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС трябва да замени внасяните досега 150 млрд. куб. м. руски газ

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС трябва да намери начин да замени 150 млрд. кубически метра газ, които досега е внасял от Русия, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след заседанието на европейските лидери.

САЩ вече са доставили две трети от договорените за тази година 15 млрд. куб. м. американски втечнен газ, като се очаква през следващите години това количеството да бъде 50 млрд. куб. метра ежегодно, допълни тя.

Фон дер Лайен припомни, че Норвегия увеличава износа за Европа с 15 на сто, а Азербайджан с 90 на сто, Алжир също повишава износа си.

Тя добави, че тези страни виждат добра възможност за нови клиенти там, откъдето Русия се оттегля.

Лидерите на ЕС предупредиха, че "евтината енергия вече си е отишла" и се съгласиха да засилят подготовката за по-нататъшни съкращения на руския газ, обвинявайки Москва, че използва енергията като оръжие чрез ограничаване на доставките си.

"Инфлацията е основна грижа за всички нас", отбеляза от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на двудневната среща на върха.

"Агресивната война на Русия повишава цените на храните, енергията и стоките", каза той, добавяйки, че лидерите са се съгласили тясно да координират своите икономически политики.

На срещата на върха бяха договорени няколко конкретни стъпки, но лидерите възложиха на Европейската комисия да намери повече начини за осигуряване на "доставки на достъпни цени" поради "използването на природния газ от Русия като оръжие".

ЕК ще представи на европейските лидери през юли план за подготовка за евентуално по-нататъшно съкращение на руския газ, каза Фон дер Лайен, добавяйки:

"Надявайте се за най-доброто, подгответе се за най-лошото. Това правим в момента".

Европейската комисия ще излезе с предложения и варианти за обсъждане на следващата среща на върха на ЕС през октомври, включително разглеждане на алтернативни пазарни проекти, които потенциално биха включвали отделяне на газа от формирането на пазарната цена на електроенергията, каза още тя.

"Работим по различни модели, не само за да разгледаме как да ограничим цените на енергията или на електричеството, но и да разгледаме дизайна на пазара с въпроса: дали пазарният дизайн, който имаме днес, все още е подходящ за целта?“, посочи шефът на ЕК.

Един спорен въпрос е дали правителствата трябва да се намесят за ограничаване на цените.

Испания и Португалия ограничиха цените на газа на местния си пазар на електроенергия този месец, но други държави предупреждават, че ценовите тавани ще нарушат енергийните пазари и ще източат допълнителни държавни средства, ако правителствата трябва да плащат разликата между ограничената цена и цената на международните пазари на газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна