Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внучката на Жулиета Шишманова: Ако баба ми беше жива, аз щях да съм в България

„Много бих искала баба ми да бъде тук. Много бих искала, защото съм сигурна, че щеше да бъде много щастлива. Истината е, че ако тя беше тук, живота ми нямаше да е такъв, 100 процента аз щях да съм още в България. Много се радвам, че успявам да правя нещо, защото нейното име си заслужава“, това заяви през сълзи специално за БНР една от най-добрата треньорки в Италия – Жулиета Канталупи. Наставничката, която изведе до редица титли и отличия талантливите  София Рафаели и Милена Балдасари е внучка на легендата в художествената ни гимнастика Жулиета Шишманова и дъщеря на друго голямо име в този спорт – Кристина Гюрова.


„Като гимнастичка името Жулиета малко ми тежеше, в началото. После разбрах, че това е чест и съм много горда, че съм кръстена на нея. Като треньор името й хем тежи, хем не тежи. Тя беше много силна жена. Всички много я уважаваха. Усещаше се, когато влизаше в залата. Усещаше се във въздуха. За мен това е голяма гордост. Моята майка и тя е много силна жена. Аз също се опитвам да съм такава. Старая се да не спирам да искам все повече от себе си от хората около мен. Опитвам се като тях да съм добър човек", сподели още Жулиета и добави:

" Баба ми е била велика жена и аз много се радвам, че в България я помнят. Много се надявам турнирът от веригата Гран При да започне да се провежда в Бургас, защото е важно. За мен е важно той да се провежда. Искам да кажа на малките гимнастички в България, които вървят по стъпките на Боряна, Стилияна, София и Милена – първо да са много щастливи, че тренират художествена гимнастика. Много е хубаво да правиш това, което ти харесва. Никога да не се отчайват ако нещо не им провърви. Винаги има следващ път. Всичко ще им е за урок. Да не спират да се боря, но първо трябва да се преборят със себе си“


Оценката за представянето на София Рафаели и на Милена Бладасари на европейското първенство по художествена гимнастика в Израел, за плановете и за предстоящите промени в техните съчетания, както и за очакванията от световното първенство в София през септември чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени