Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с големия пожар в северната част на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пети ден в северната част на Кипър продължава опустошителният пожар, който започна във вторник следобед. Ръководството на кипърските турци благодари на Кипър и Израел за изпратената въздушна помощ. 

Огънят все още се разпространява на голяма площ в около 10 района, усилията са да се спре движението му на север и запад, заяви късно вечерта в петък Дурсун Огуз, министър на земеделието и природните ресурси на кипърските турци, като добави, че „тази нощ ще бъде дълга”.

Пожарът, който на места се смяташе за почти овладян в петък през деня, отново се разгоря в следобедните и вечерните часове заради засилилия се вятър.

От полунощ в района заваля дъжд, който започна да потушава пламъците и предизвика голяма радост сред местните жители, кметове и всички участващи в гасенето на огъня, съобщиха кипърско-турски медии.

Шест самолета и пет хеликоптера са участвали в битката срещу пожара през изминалия ден, те ще продължат работата си в 6.00 ч. тази сутрин.

От офиса на лидера на кипърските турци Ерсин Татар излязоха с изявление, с което официално благодариха на Кипър и Израел за изпратената въздушна помощ.

Според последните съобщения от кипърско-турското ръководство вече повече от 16 000 акра се изгорели и за възраждането на планината ще са необходими над 600 000 фиданки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени