Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалното откриване на ММФ "Варненско лято" е тази вечер

Снимка: @vnsummerfest

Официалното откриване на Международния музикален фестивал “Варненско лято” е тази вечер /25 юни 2022г./ от 20:00 часа в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна ще бъде дирижиран от Микола Дядюра – артистичен ръководител на Националната филхармония на Украйна. Ще участват и гост-музиканти от Киевската националната филхармония. Солисти са легендата на корейската цигулкова школа, цигуларят Донг Сук Канг, пианистът Флориан Крумпьок – високо ценен интерпретатор на Бетовен, както и българската виолончелистка, професор във Виенския частен музикален университет Лилия Байрова – Шулц.

По традиция фестивалът ще бъде открит с изпълнение на рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров. В програмата са включени Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър на Лудвиг ван Бетовен и Симфония №9 „Из Новия свят“ на Дворжак. Ще бъде представена за първи път във Варна и творба на украинския композитор Мирослав Скорик.

Артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен споделя: “Програмата е структурирана на основата на обединяващите културни елементи.“


По публикацията работи: Димитрина Дончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна