Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се опитва да въвлече Беларус във войната срещу Украйна

| обновено на 25.06.22 в 17:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се опитва да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна. Това предупреди в "Телеграм" украинското разузваване. 

От там съобщиха, че днес страната е била подложена на "масирана бомбардировка" от територията на съседен Беларус.

Двайсет ракети са били изстреляни към село Десна в северната област Чернигов, се казва в изявление на северното военно командване на Украйна. 

Оттам допълват, че има нанесени щети на инфраструктурата, но все още няма данни за жертви.

Беларус, който е съюзник на Русия, предоставя логистична подкрепа на Москва от началото на войната на 24 февруари, особено през първите няколко седмици на конфликта.

Съобщенията идват преди планираната за днес среща между руския президент Владимир Путин и белоруския му колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Силите на сепаратистката Луганска република са завзели три точки в Лисичанск, съобщи агенция "Новости", като се позова на командира им в района. По-рано говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че руските сили са блокирали подходите към Лисичанск от юг. Градът остана единственият под украински контрол в Луганска област, след като по-рано Киев нареди изтегляне на своите военни от съседния Северодонецк след няколко седмици ожесточени сражения.

А от руското министерство на отбраната съобщиха, че над 80 полски наемници са били убити при прецизни удари в Източна Украйна.

Според информацията им са били унищожени 20 бронирани машини и осем реактивни системи за залпово стрелба "Град".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна