Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото на аборт предизвика масови вълнения в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Битката за правото на аборт в Съединените щати се пренесе вече в Конгреса и в кампанията за междинните избори през ноември. Вчера Върховният съд отмени прецедента "Роу срещу Уейд" отпреди 50 години и така вече всеки щат решава дали да наложи рестрикции за аборт. Демократите се опитват да прокарат защита на правото на аборт чрез законодателство, а инфлацията измести като основна тема предизборните дебати. Американският президент Джо Байдън определи като "трагична грешка" решението на Върховния съд.

От вчера не стихват протестите в цялата страна. Решението на съда беше посрещнато с възгласи от противниците на аборта.

Клиники за аборти започнаха да затварят след вчерашното решение на Върховния съд. Половината щати се очаква да въведат нови рестрикции или забрани за абортиране. 13 щата имат готови законодателства, които влизат в сила в срок от 30 дни. Във Финикс, щата Аризона, полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите активисти за правото на аборт. В Лос Анджелис, демонстранти блокираха трафика.

С решението на Върховния съд 36 милиона жени в репродуктивна възраст ще изгубят правото си на аборт в щата, в който живеят. Автоматична забрана за прекъсване на бременността вече влезе в сила в Кентъки, Луизиана, Арканзас, Южна Дакота, Мисури, Оклахома и Алабама. Очаква се забраните в Мисисипи и Северна Дакота да влязат в сила след одобрение на щатския главен прокурор. Забрана ще има и в Уайоминг, Тенеси, Айдахо, Тексас, Юта.

Изследване на центъра "Пю" показва, че 61 процента от пълнолетните в Съединените щати смятат, че абортът трябва да е напълно законен или поне в първаночалните етапи на бременноста, а 37 на сто от американците са против.

Върховният съд на Съединените щати прие решението с гласовете на 6-ма съдии, 3-ма от които бяха назначени по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна