Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приключи гласуването за шестимата съдии във ВСС

Снимка: архив

Приключи гласуването за шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет. 15 са кандидатите, а право на глас имаха 2 197 магистрати.

65, 50 процента са гласувалите онлайн, до минути ще стане ясно какъв е процента на при  заложили на традиционното хартиено гласуване.

Изборът за членове на новата Съдийска колегия е редовен, защото са гласували повече от половината имащи право на глас. Сега въпросът е дали ще има магистрати, получили повече от половината от действителните гласове, а това ще стане ясно в следващите часове, когато бъдат преброени хартиените бюлетини и събрани с гласовете на магистратите, гласували по Интернет.

Ако този праг не е достигнат, утре ще има втори тур.

Както казахте, 15 са кандидатите за членове на следващата Съдийска колегия. Профилът им е различен от този на кандидати преди пет години. Те са съдии  на районно и окръжно ниво. Тази особеност председателят на ВАС Георги Чолаков обясни така:

"В момента наистина има абдикация на върховно и аперативно ниво от участие в конкурса. Но от друга страна тези, които са се кандидатирали, знаят, че нямат кариерни бонуси. Тоест, идват, за да работят.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени