Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на гайдата беше открит в смолянското село Стойките

Снимка: Радостина Чернокова

Уникален интерактивен Музей на гайдата беше открит днес в смолянското село Стойките. Експозицията е създадена изяло с дарения, в нея са подредени предмети от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната.

След откриването на музея с шествие гайдарите се отправиха към местността Потока, където са изявите на изпълнителите на Националния събор на гайдарите "Апостол Кисьов", който продължава и утре. На сцената ще се изявят близо 400 гайдари от цялата страна.

Музеят предлага пълно потапяне в света на гайдата по атрактивен и оригинален начин. В него е представено всичко свързано с гайдарското изкуство от началото на 20-ти век до днес. Сред експонатите е гайдата, под чийто съпровод е записана песента "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, която лети в Космоса.

Може да се види как е изглеждала и работилницата на майстора на гайди и легендарния гайдаджия - бай Дафо Трендафилов. На специална стена около лика на Апостол Кисьов, създателят на състава-емблема „100 каба гайди“, са написани върху кожа от гайда всички имена на 333-мата гайдариq участвали в Рекорда на Гинес през 2012 г.

Има специална стая – планетариум, в която на фона на звездното небе се чуват истинските шумове на Вселената и сред тях звука на гайдата. В друга секция можеш да се чуе по избор аудио записи на всеки изпълнител, както и да се гледа видео с тях, което се прожектира на стена на музея.

"Целият музей е подреден на 7 секции“, каза 24-годишната Диана Георгиева. Нейно дело е идейният проект за музея, който е обсъден и приет от специалисти в различни области на изкуствата. Началото на създаването на експозицията започва през месец април м.г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени