Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Кюстендил купува сметосъбирачна техника за 5 млн. лева

Снимка: Сайт на община Кюстендил

Община Кюстендил ще закупи сметосъбирачна и специализирана техника по чистотата на града до 5 млн. лева, като средствата са от отчисления към РИОСВ и екомонистерството, обяви председателят на Общинсикя съвет Иван Андонов. Първо обаче общината ще трябва да плати 8,5 млн. лева санкция към екомонистерството като санкция за това, че не разполага с депо за отпадъци.

Общината първо ще внесе до края на септември т.г. санкцията от 8,5 млн. лева, натрупана с годините от това, че няма депо за отпадъци. С решение на ОбС санкцията ще се плати, като общината ще вземе облигационен заем. На практика това е финансов ресурс на общината.

С предстоящото си решение ОБС ще разреши използването на до 5 млн.лева от този ресурс за закупуване на 4 специализирани автомобила за сметоизвозване, три контейноровоза, два големи камиона самосвали, три малки самосвала, комбиниран багеротоварач, дробилки, булдозер, вакумна машина.

„Мисля, че това е важно, защото Кюстендил като туристически град трябва да бъде чист и приветлив, за да привличаме повече туристи“, коментира председателят на ОБС Кюстендил Иван Андонов.

Автопаркът на ОП "Чистота" е морално и физически износен, все още се използва техника от 80-те години на миналия век. Наскоро Общината закупи две рециклирани сметосъбирачни  машини, които обаче изнемогват от натоварения график по събирането на сметта в града и над 40-те села.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени