Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе помага на гребци от Украйна, златни медалисти от ЕП

Снимка: Ася Пенчева, БНР

Артем Четвертак и Павел Борсук са двамата украинци, състезатели по кану-каяк, които спечелиха златни медали на Европейското първенство в сръбската столица Белград. Те са част от Младежкия национален отбор по кану-каяк на Украйна, които живяха три месеца в Русе, след като започна войната. Отборът получи помощта на клуб "Локомотив" Русе и Евгени Недев.

Висшият ешелон на Украинската федерация по кану-каяк се отдели от отбора, за да премине първо през румънския град Снагов, а след това през Русе, за да изрази благодарността си.

Това са двете европейски мирни точки, в които гребците на Украйна можеха да живеят и тренират в подготовка за Европейското първенство в Белград.

Ето какво каза за Българското национално радио президентът Сливинский:

"Войната ни принуди да се пръснем по цяла Европа. Така се случи, че нашият отбор дойде в Русе. Треньорът Евгени организира максимални условия и прием на нашия сборен отбор - на юношите и отбора на младежите".

Главният герой в тази спасително-тренировъчна акция бе треньорът на русенския клуб "Локомотив" Евгени Недев:

"Всички са изключително доволни от това, което ние като условия им предоставихме. Сега е момента да благодаря на господин Пламен Бобоков, който е почетен консул на Украйна, господин Пламен Здравков, "Каритас", фондация "Право на детство", Мартин Киров - Българско национално радио".

Снимка: Ася Пенчева

В продължение на три седмици храната на гребците осигуряваше спонсор. След това щафетата пое благотворителната организация на католическата църква "Каритас", а на финала се включи общинската администрация.

Благодарение на даренията, които направиха народните представители от русенския район, бе платена сметката за тока на помещенията, в които живяха петима треньори и 42-ма младежи и девойки.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени