Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Промени в наредба: Български университети да приемат по-лесно чуждестранни студенти

Снимка: БГНЕС

Промени в наредба за държавните изисквания за приемане на студенти във висши училища предвиждат български университети да  приемат по-лесно чуждестранни студенти.

Отпада досегашното изискване за представяне на медицинско свидетелство при кандидатстване в български университет.

Документът създаваше пречки на чуждестранните кандидат-студенти, защото трябваше да е готов месец преди датата на кандидатстване и да се завери от съответните органи в чуждата държава.

Досега младежите представяха копие от диплома за завършено средно образование и документ от държавата, в която е издадена дипломата.

Промените в наредбата дават възможност пред българските университети да се използва удостоверението за признаване на средно образование, придобито в училище на чужда държава, което се издава от Регионалното управление на образованието въз основа на представени документи.

Отделно висшите училища трябва да предоставят предварително информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност.

Очаква се тази промяна да улесни кандидат-студентите, като им даде повече време за избор на обучение.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.