Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски ракетни удари по Киев, един попадна в жилищен блок, убивайки 1 и ранявайки 6 души

| обновено на 26.06.22 в 17:02
Спасители работят по повредената жилищна сграда в Шевченковския квартал в Киев, 26 юни 2022 г. Сутринта множество въздушни удари удариха центъра на Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ракета попадна в жилищен блок в Киев след руска атака срещу украинската столица и Киевска област. Руският министър на отбраната инспектира силите в Украйна.

Един беше убит, а шестима бяха ранени при ракетното нападение в Шевченковския район, в резултат на което бяха частично разрушени последните три етажа на жилищната сграда и възникна пожар, който по-късно бе потушен, съобщи кметът на Киев, предаде Франс прес.

Сред спасените е 7-годишно момиче, чиято майка е останала под срутена бетонна плоча, но впоследствие бе извадена от спасителните екипи. Тя е с руски паспорт.

"Намерено е тяло. Шестима жители са ранени. Четирима от тях са хоспитализирани, включително седемгодишно момиченце“, каза Виталий Кличко.

Първоначалните данни показаха за петима ранени, без да има загинали, при първите удари на Русия по града от близо три седмици насам.

През изминалата нощ Русия е изстреляла 14 ракети срещу Киев и областта.

Русия пък съобщи, че изстреляните от нея рано сутринта ракети по украинската столица Киев са ударил ракетен завод. "Заводът "Артьом" беше целта като военна инфраструктура", се казва в изявление на руското министерство на отбраната, добавяйки, че щетите по близката жилищна сграда са причинени от украинска ракета за противовъздушна отбрана, предаде Франс прес.

Кметът Виталий Кличко каза, че целта на тези удари е да сплаши украинците с приближаването на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

По-рано провежданата от руските сили евакуация от химическия завод "Азот" в Северодонецк бе спряна заради украински обстрел. Градът вече е изцяло под руски контрол.

Междувременно от Москва бе съобщено, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е инспектирал руските войски в Украйна. Той е получил сведения от командирите за обстановката и действията на въоръжените сили.

Русия ще изпрати на Беларус ракетни комплекси "Искандер-М", обяви президентът Путин. Тактическите системи могат да бъдат оборудвани с балистични или крилати ракети, които са способни да носят конвенционален или ядрен заряд. Обхватът им е до 500 километра. 

Руската армия е нанесла удари с ракети с точково насочване срещу тренировъчни центрове на украинските въоръжени сили, съобщиха от министерството на отбраната в Москва, цитирани от ТАСС. Ударите са нанесени в районите на Чернигов, Житомир и Лвов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени