Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън смята, че ще спечели следващите избори, мисли за трети мандат като премиер

Британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари Джонсън на 26-та среща на Британската общност (CHOGM) в Кигали, Руанда, 24 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще спечели следващите общи избори и сериозно мисли и за трети мандат като премиер. Това съобщиха британските медии, цитирайки негово изявление пред журналисти в последния ден на участието му в срещата на високо равнище на Общността на нациите в Руанда.

Борис Джонсън иска трети премиерски мандат въпреки поредна бурна седмица за торите след загубата на две депутатски места в извънредните  избори.

Премиерът заяви в столицата на Руанда – Кигали, че "правителството е захванало колосален проект за изравняване на стандарта на живота" и му трябва още време да го довърши.

И не само това: по думите на премиера се извършва промяна в управлението, в конституцията на страната, в начина на работа на правната система, в защитата на границите и в икономиката.

На въпрос ще води ли консерваторите на следващите общи избори Джонсън отговори:

"Дали ще спечеля? Да. Мисля активно и за трети мандат и какво ще свърша през него, но повече за това, когато му дойде времето".

Източник от Даунинг стрийт по-късно предположи, че премиерът може би се е пошегувал.

Преди около три седмици 41% от депутатите в неговата Консервативна партия не го пожелаха за лидер във вота на доверие след "Партигейт". А след провала на извънредните избори, председателят на партията Оливър Даудън подаде оставка с думите, че някой трябва да поеме отговорност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна