Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев иска от лидерите на Г-7 повече оръжия за Украйна и допълнителни санкции срещу Русия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското правителство призова лидерите на Г-7, които се събраха в Германия, да предоставят повече оръжия на Украйна и да наложат допълнителни санкции срещу Москва, предаде Франс прес.

"Срещата на върха на Г-7 трябва да отговори с повече санкции срещу Русия и повече тежки оръжия за Украйна. Болният руски империализъм трябва да бъде победен", написа в Шусшшеи външният министър Дмитро Кулеба.

"Това 7-годишно украинско дете спеше спокойно в Киев, докато руска крилата ракета взриви дома му. Много други хора в Украйна са подложени на удари. Срещата на върха на Г-7 трябва да отговори с повече санкции срещу Русия и повече тежки оръжия за Украйна“, написа Кулеба в Туитър.

Призивът беше отправен няколко часа след като руски ракети поразиха жилищни сгради в Киев.



Олексей Арестович, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, каза, че страната очаква Русия да предприеме повече атаки срещу Киев през целия днешен ден.

"Днес те могат "да работят" цял ден върху Киев. Не пренебрегвайте мерките за безопасност", заяви той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Германия за срещата на върха на Г-7, посочи, че блокът "ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

"Негативното глобално въздействие на руската война ще бъде водещо и в центъра на нашите обмени на мнения на срещата на Г7", добави тя.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън призова лидерите на Групата на седемте да продължават да оказват подкрепа на Украйна, като отбеляза, че страната се нуждае от нея "сега повече от всякога".

"Обединеното кралство ще продължи да подкрепя Украйна на всяка стъпка от пътя, защото знаем, че тяхната сигурност е нашата сигурност, а тяхната свобода е наша свобода“, каза той.

От офиса на Джонсън пък съобщиха, че британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон са се съгласили да предоставят повече подкрепа на Украйна във войната й с Русия. Това е станало по време на техен разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.

"Те се съгласиха, че това е критичен момент за хода на конфликта и има възможност да се обърне хода на войната“, каза говорител на Даунинг стрийт.

И двамата лидери "подчертаха необходимостта от подкрепа на Украйна, за да се засилят позициите както във войната, така и за всякакви бъдещи преговори. Президентът Макрон похвали продължаващата военна подкрепа на британския премиера за Украйна и лидерите се съгласиха да я засилят", посочи британският говорител.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени