Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел: ЕС е предпазлив относно забрана на руското злато и таван на цените на петрола

Шарл Мишел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз даде предпазлив отговор в неделя на плановете на други членове на Г-7 да се забрани вноса на руско злато и посочи, че се нуждае от повече сигурност, преди да подпише инициативата на САЩ за ограничаване на цената на руския петрол, предаде Ройтерс.

Лидерите на Г-7 се събраха в Южна Германия за тридневна среща на върха, предназначена да покаже техния обединен отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше предпазлив относно плана на Великобритания, САЩ, Япония и Канада за забрана на вноса на новодобивано или рафинирано (пречистено) руско злато.

Миналата година Русия е изнесла злато за близо 15 и половина милиарда долара като 90% от износа отиват в страните от Г-7, предимно Великобритания. А от началото на войната богатите руснаци купуват кюлчета, за да намалят финансовия ефект от западните санкции.

"Що се отнася до златото, ние сме готови да навлезем повече в детайлите и да проверим дали е възможно да се насочим към златото по начин, който би бил насочен към руската икономика, а не по начин, който би бил насочен към нас самите", посочи Мишел, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет обаче потвърди, че се работи за затягане на санкциите и обвини Русия, че използва храните като "тихо оръжие за война":

"Със страните от Г-7 имаме обща цел да спрем кислорода на руската военна машина като в същото време се погрижим за нашите икономики и тези на партньорите ни."

ЕС, който планира да забрани вноса на по-голямата част от руския петрол от края на годината, също има резерви относно настояването на САЩ за широкодоговорен таван на цената на руския петрол, за да се ограничат енергийните приходи на Москва.

Ценовият таван може да сработи чрез механизъм за ограничаване или забрана на застраховка или финансиране за доставки на руски петрол над определена сума. Това би могло да предотврати разпространението на негативните ефекти върху държавите с ниски доходи, които се борят с високите разходи за храна и енергия.

Шарл Мишел каза, че лидерите на Г-7 ще обсъдят технически механизъм, който има ефект на "таван на цената на петрола" чрез услуги, свързани с петролното и експортното застраховане.

"Аз съм внимателен и предпазлив, готови сме да навлизаме в детайлите. Готови сме да вземем решение заедно с нашите партньори, но искаме да сме сигурни, че това, което решим, ще има отрицателен ефект върху Русия, а не отрицателен ефект за нас самите“, каза Мишел.

Франция призова за поставяне на горна граница в цената на петрола. Целта е да бъде притисната Русия, която в момента се възползва от рекордните цени на черното злато, въпреки европейското ембарго, обясниха от кабинета на френския президент Еманюел Маклон.

Първоначалната идея бе на Съединените щати, но според администрацията на Байдън таван върху петрола могат да наложат големите страни консуматори. През последните месеци обаче стана ясно, че Китай и Индия са увеличили драстично вноса на руски петрол и подкрепа от тях за затягане на санкциите е трудно да се очаква.

Според Париж цените на петрола могат да бъдат ограничени чрез разбирателство с производителите от картела ОПЕК Плюс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени