Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите професионални стандарти за организаторите на концерти в България

Милен Митев: Заедно можем да направим бранша по-конкурентоспособен

Снимка: Ани Петрова

Конференция на тема: "Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България" се проведе в НДК по инициатива на представителите на промоутърската организация "Сцена музика", в партньорство с "Музикаутор", Министерството на културата и Българското национално радио, като обществена медия и културна институция.

Дискусията постави фокус върху предизвикателствата пред организаторите на музикални събития, начините за справяне с тях, както и принципите за бъдещото развитие на сектора. Беше приет и нов Етичен кодекс, към който се присъединява и БНР чрез сключения договор за сътрудничество между обществената медия и "Сцена музика".

За професионалните взаимоотношения, които определя този документ – Мартин Стоянов, председател на сдружение "Сцена музика", Бойко Гюров, председател на работната група към сдружението, и генералният директор на БНР Милен Митев, който беше и модератор на събитието, дискутират в предаването "Нашият ден":

Мартин Стоянов и Бойко Гюров от сдружение "Сцена музика" определят вече като факт, че част от промоутърите изчезнаха от пазара (фалираха) заради пандемията през последните 2 години. Но пък се появяват и нови, което още повече налага организирането на тази конференция и установяване на ясни морално-етични правила.

По думите им важен акцент е и намирането на правилната формула на взаимодействие между държавата, организаторите на концерти (в т.ч. общините), залите, продавачите на билети, фирмите за охрана и всички, които имат съществена роля за реализирането на събития с музика. Устойчивото и успешно развитие на концертния бизнес е предпоставка за създаването на качествен продукт, който организаторите на концерти да предоставят на публиката, както и за изграждането на позитивен имидж на България като културна дестинация.

"Чакахме да отмине вълната на пандемията и така да структурираме нещата, че да поканим всички заинтересовани страни по важните за сектора въпроса", коментира Мартин Стоянов. – "Участник в конференцията беше и един от директорите на Комисията за защита на потребителите г-н Асен Игнатов, който ясно даде сигнал – "Работете чисто, за да ви е чист бизнесът напред".

"Много от ангажиментите на оркестрите на БНР през тези две години отпаднаха, а за един музикант няма по-лошо от това да загуби контакта си с публиката. Добрата новина е, че Радиото успя да запази своите състави в това трудно време. Въпреки липсата на ангажименти те продължиха и са част от семейството на БНР“, каза генералният директор на БНР Милен Митев.

"Всяка криза, ако подходим умно към нея, може да бъде и възможност. Като модератор на конференцията, аз видях една голяма надежда в участващите, че заедно можем да направим този бранш по-конкурентоспособен. Ако това се случи при ясни правила и се спазват етичните принципи, музикалните събития наистина ще бъдат запомнящо се преживяване за всички, най-вече за публиката, и тя ще става все по-голяма и по-голяма", каза още Милен Митев.


Чуйте цялата дискусия в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна