Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надежда за балет" и неговото място на сцената

7
Васил Казанджиев
Снимка: личен архив

В Националната художествена галерия, като част от програмата на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", на 30 юни ще се проведе световна премиера на концерт-спектакъл "Надежда за балет" по музика на академик Васил Казанджиев.

Вдъхновител на проекта е пианистката Надежда Цанова, а за изпълнението са поканени примабалерини Марта Петкова, Веса Тонова и Десислава Стоева-Вълев, като хореография е поверена на Арсен Мехрабян.

"Аз вече имам един спектакъл, които съчетава поезия, класическа музика и балет. Много съм щастлива, че академик Васил Казанджиев възприе моята идея, над която работим вече повече от две години. Много дълъг и труден път извървя този проект, който е съставен от четири музикални части за пиано и балетен танц. Пианото и музиката, която струи от него създават образа на надеждата, затова и носи това име "Надежда за балет" – споделя Надежда Цанова.

Още подробности за премиерата и други любопитни факти, може да чуете в интервюто с Надежда Цанова, за предаването "Метроном".

Снимки: ММФ "Софийски музикални седмици", личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна