Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имиджът на адвокатите - във фокуса на проведен международен форум в София

Снимка: БГНЕС

"Основният проблем пред имиджа на адвоката е, че твърде често в обществото и публични личности, и магистрати асоциират адвокатите с техните клиенти. Поради това адвокати понасят ненужно тежестта от негативния публичен образ на своите клиенти."

Това каза в интервю за БНР адвокат Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия.

Подобно идентифициране на адвокатите с техния клиент засяга независимостта на адвокатурата – един страхлив или притеснен адвокат е послушен адвокат, а адвокатурата трябва да бъде опозиция на всяка власт, подчерта той в предаването "Преди всички".

Свободата на словото е основополагаща ценност за всяко демократично общество, но тази свобода понякога се нарушава и се използва в ущърб на доброто име, личността и неприкосновеността на живота на публични и не само публични личности, коментира Марчев след международен форум на федерацията на европейските адвокатури и съюза на адвокатите и правните общества в Европа, който се проведе в София. 

На събитието е била обсъдена темата за т.нар. стратегически съдебни процеси и неправомерните съдебни спорове, свързани със защитата на гражданското общество.

Фактът, че може да бъде злоупотребено с достъпа до съд чрез предявяването на явно неоснователни искове, не означава, че трябва да ограничим въобще правото на достъп до съд, уточни Марчев.

"Ограничавайки достъпа до съд поради факта, че твърде често се злоупотребява със съдебни процеси срещу журналисти, правозащитници или други лица, които защитават обществения интерес, може да се ограничи реално възможността да получат защита лицата, които са били предмет на недобросъвестно или лъжливо изнасяне на факти и информация относно техния личен живот."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени