Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розита Еленова: Димитър Еленов намираше крилата на хората

Театрален фестивал в памет на актьора, режисьор и театрален педагог ще се проведе от 29 юни до 1 юли

Розита Еленова
Снимка: Ани Петрова

"Димитър Еленов беше от "хвърчащите хора". Това, което той правеше – намираше крилата на хората. Защото всеки от нас има крила – някъде там, закърнели или малко подали се. Той успяваше да ти внуши, че те са там, че трябва да се бориш за твоите крила, да ги извадиш и да летиш. Да не те е страх и да не те е срам, и да падаш, няма страшно – пак да ставаш и да продължаваш. Това правеше Димитър Еленов с хората, с които общуваше."

Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Розита Еленова, организатор на театрален фестивал в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов.

Фестивалът ще се проведе от 29 юни до 1 юли на сцената на кино "Кабана" до НДК, с вход свободен.

"Димитър е един вътрешен стожер, който до ден днешен ни помага", отбеляза Еленова, която описа мисионерската му дейност, "невероятна харизма, невероятно мощна енергия".

"Неговата мисия, която ние сега продължаваме, е да се възпитава културен зрител. Отрано закърмен с изкуство, човекът може да владее своята агресия, тези бесове, които имаме всички ние", подчерта Розита Еленова пред БНР.

Фестивалът е посветен на уязвимите групи – деца в неравностойно положение, бежанци, деца със специални потребности и според Розита Еленова идеята е да  нямаме предразсъдъци и дискриминационни шаблони вътре в себе си.

"Да свикнем да живеем в една търпимост отрано, защото след това виждаме, че вече е късно. Виждаме тази агресия, тази непоносимост - да не можеш да понесеш чуждото мнение, другата гледна точка."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени