Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС при президента. Започват консултациите на "Дондуков" 2 (видео)

5
Снимка: Ани Петрова, БНР

Представители на коалицията ГЕРБ-СДС разговарят в Президентството с държавния глава Румен Радев.

По-рано днес президентът обяви, че след подадената оставка на кабинета "Петков" започва политически консултации с парламентарно представените партии за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Първата среща, която бе предвидена да е с "Продължаваме промяната", не се състоя, защото има заседание на бюджетната комисия. Кога ще е тя? Все още няма яснота.

На срещата, президентът призова партиите да влязат в диалог помежду си, за да направят нужното – държавата да функционира.

"Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза сме изправени и пред политическа криза. Бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и на институциите", посочи държавният глава.

"Върховенството на правото, социалната справедливост, демографската криза фокусират попарените надежди на българите през годините", каза още Радев.

По думите му Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата.

"Актуализацията на бюджета не търпи отлагане и аз се надявам партиите да влязат в активен диалог. За нашето общество е важно да чуят от вас, вашата преценка за ситуацията. Виждате ли достатъчно потенциал в това Народно събрание за формиране на ново управленско мнозинство и как вие виждате политическата формула за излизане от политическата криза?", обърна се той към представителите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Атанасова обяви, че са дошли на срещата при държавния глава, за да обяснят позицията си и да обявят, че ако първият мандат бъде неуспешен и вторият отиде при тях – те ще го върнат възможно най-бързо, за да има време президента Радев да връчи третият мандат на партия, която той избере.

"Съобразяваме се с обстановката, предизвикателства и рисковете, но сега е време за адекватни и държавнически решения", призова Атанасова.

На свой ред Томислав Дончев настоя, че оставката на правителството не е началото на тази криза. "Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма", категоричен бе той.


Снимки: Ани Петрова, Диана Костова, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна