Eмисия новини
от 10.00 часа

Не натискай червеното копче

Бойко Неов: Фактът, че рискът от ядрена война не е нула трябва да ни притеснява

Снимка: ratio.bg

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.)

Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ.

„Загрижена съм Русия и Съединените щати да не влязат в ядрена война. Вие за война ли сте или не?

Ако не сте, моля кажете как ще помогнете да няма война? На този въпрос не сте длъжен да отговаряте, но бих искала да знам, защо искате да завладеете целият свят или поне нашата страна“, пише Саманта през 1982 г.

В отговор Андропов пише: "Да, Саманта, ние в СССР се стараем да правим и правим всичко, за да няма война между нашите две страни, за да няма изобщо война на земята. Така иска всеки Съветски човек. Така ни учеше великият основател на нашата държава, " и кани момичето на посещение.

Саманта беше обявена за най-младия посланик на мира в Америка и посланик на добра воля в Съветския съюз.

Тази избледняла история от времето на Студената война, е свързана с позабравения призрак на ядреното унищожение, който като че ли отново изпълзя от гардероба с кошмарите и е на дневен ред след повече от трийсетгодишна забрава.

Ученият Бойко Неов пък припомня думите на Карл Сейгън, който сравнява ядрения паритет от времето на Студената война с двама души, нагазили до коленете в бензин, като единият държи три клечки кибрит, а другият – пет.

Ясно е, че евентуален ядрен конфликт ще е последният за човечеството, по-притеснителното е, че ако вероятността едно събитие да се случи е повече от нула и му дадем достатъчно време, то неминуемо ще се случи.

Темата за ядрената заплаха, освен технологични аспекти, има и културни и психологически, и те са тема на събитието на Рацио "Ядрена война" на 28 юни, вторник от 19 часа в "Кино Кабана".
Чуйте разговора с Бойко Неов, един от лекторите на събитието.Бойко Неов е молекулярен биолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Научен ентусиаст с изключително широки интереси в почти всички области на познанието включително ядрена и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, рудо- и нефтодобив.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени