Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то "синергичен човек"?

Снимка: www.synergisticman.com
Владимир Новков е личностен, социален и спортен психолог и сертифициран фитнес треньор към Международната асоциация за спортни науки. Той помага на човека да се справи с непрекъснатите предизвикателства в спорта, бизнеса и всяка значима сфера на живота.

"Разработих модел за личностна трансформация в спорта, основаващ се на типовете личности, техните индивидуални характеристики и особености. Подходът ми на работа е изцяло персонализиран, защото знам, че всяко тяло е различно така, както е различно всяко съзнание", споделя той и добавя:

"В момента "синергичен човек" е една платформа, която се опитва да обедини две неща, които много хора смятат, че са различни. Стремя се да не разделям психическото от физическото. За мен индивидуалното развитие обединява и двете".

Той е правил и ДНК изследвания, като обяснява как съществуват вариации на гени, които показват дали един човек е предразположен повече към спортове свързани с издръжливост или такива, свързани с експлозивна сила.

"Тренировките базирани на ДНК са нещо ново, което помага да се избегне един период на търсене на най-добрия начин за тренировка за нашето конкретна тяло. Познаването на резултатите от ДНК, което показва нашия потенциал, ни помага да достигнем много по-лесно до правилния тип тренировки и натоварвания за нашето тяло", каза Владимир пред Радио София.

Според неговите анализи и изследвания може да се определи какъв тип тренировки и натоварвания са подходящи за даден човек, дали може да спазва една тренировъчна програма дълго време и какви са възможните вариации в тренировките.

А ако искаме да изглеждаме добре и да сме в хубава форма, трябва да спортуваме и да се движим постоянно, а не само преди да отидем на почивка или на море лятото.

"Психиката и психическата издръжливост се тренират, както се тренира и тялото – с постепенно натоварване и идентифициране на слабите точки. Човек трябва да открие къде са проблемите във волята му и да си състави упражнения, върху точно тези ключови моменти, които могат да бъдат проблем за него", обясни експертът.

Още за стреса, автоимунните заболявания, калориите и тренировките, съобразени с индивидуалните нужди и личния живот, може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!