Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Магията цианотипия" – групова фотоизложба на деца от бежански произход

Експозицията "Магията цианотипия" е дело на деца с бежански произход и ще бъде разположена в Галерията Гьоте-институт България.

Изложбата е резултат от работата на децата от Мароко, Ирак, Сирия, Русия и Украйна с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков. В рамките на изложбата ще има и уоркшоп за запознаване с техниката Цианотопия. 

Мисията на проекта е да акцентира върху детския поглед за света и да подчертае, че без значение откъде идват, в същността си всички деца са еднакви и имат нужда от подкрепа, разказват Надежда Георгиева организатор и представител от “Sito Studio” и Кристина Голуганова от Фондация “Рийчаут”.

"Техниката цианотипия е стар фотографски процес, който се е използвал за копиране на чертежи, открит е 1842 година, казват му "бабата на ксерокса“. Приятно и интересно занимание за децата. Името идва от синия цвят, защото самите химикали, след като се нанесат на лист хартия и посредством контакт се сложи негативът, се осветяват директно на слънчева светлина и по този начин се проявява фотографията. От ноември до юни работим с децата в различни работилници. Чисто исторически, техниката се използва днес за артотпечатъци."

От 27 юни до 7-и юли 2022 г. в галерията Гьоте-институт ще бъде представена групова фотоизложба на деца от бежански произход "Магията цианотипия".

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Гьоте-институт

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна