Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обработката на градоносните облаци вече с предимство пред гражданските полети

Снимка: Здравка Маслянкова

Обработката на градоносните облаци вече има предимство пред полетите на гражданската авиация, съобщи Валери Ценов, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, и даде висока оценка на самолетния способ, с който от Летище - Горна Оряховица за втора година у нас се опазват земеделските култури и населените места в Северна България.

568 градоносни клетки са обработени с над 7700 ракети от 21 април до сега. Сезонът с градоопасните облаци е по-напрегнат от миналата година, посочи Валери Ценов:

"Всичките наши 11 регионални дирекции, 7 радара и 262 площадки са в денонощно дежурство".  

5,5 милиона лева е бюджетът тази година за самолетния способ за борба с градушките. Осъществява се от три самолета, базирани на Летище – Горна Оряховица. Подобрено е сътрудничество с Ръководство въздушно движение, а способът е доразвит, заяви Валери Ценов: 

"Вече използват пиропатрони на височина над 5000 метра, което се оказва най-ефективен способ, съчетано със засяване на облака под 3000 метра. Данните за паднали градушки в защитената територия със самолетния способ също са много малко". 

След унищожителната градушка в Садово в края на май, когато заради полети не беше възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети, е взето решение борбата с градушките да е с предимство, след военната авиация и преди гражданската, поясни още Валери Ценов. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.