Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: Модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен

Снимка: БГНЕС

Дигитализацията има изключително голямо значение за решаване на проблемите в здравната система.

Това мнение изказа пред БНР д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването.

"Тази Национална здравно-информационна система и целият проект, по който в момента чуваме хвалба от настоящите управляващи в Министерството на здравеопазването, е мой проект, който аз направих в краткия си служебен мандат през 2017 година. На 21 март 2017-а аз подписах договор за изграждане на Национална здравно-информационна система, но моят проект, който обхващаше над 500 страници, печели първата фаза за финансиране 12 млн. лева по програма "Добро управление", това е безвъзмездно финансиране от ЕС. Срокът за изпълнение беше декември 2019 година", каза той.

Семерджиев обясни, че неговият проект е имал 4 фази, като е бил разписал първите три фази:

"Втората трябваше да се финансира с около 19 млн. лева. Тя не е обговорена в момента, не е започната, камо ли финансирана. А за третата да не говорим. Тя беше описана в моя проект със стойност 18 млн. лева". 

Според него модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен:

"В моята стратегия бяха предвидени оценки на финансирането на всички клинични пътеки. По този начин диагностиката да остане в диагностично свързаните групи, включително и оценка на направените разходи по дейности, а управлението на качеството - по клинични пътеки, така че да може да се постигне максимално ефективно финансиране, а не това, което се практикува сега - заплащане на глобален бюджет на структури, което не отчита количеството и качеството на свършената работа".

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Илко Семерджиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.