Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската кралица посрещна първата дама на САЩ в Мадрид

Първата дама на САЩ Джил Байдън (вляво) и кралицата на Испания Летисия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата дама на Съединените щати Джил Байдън пристигна в Мадрид, където бе посрещната от испанската кралица Летисия. Двете посетиха Асоциацията за борба с рака, като част от ангажиментите на първите дами, планирани в рамките на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 29 и 30 юни в Мадрид.

Джил Байдън бе посрещната лично от испанската кралица Летисия на стълбите пред Кралския дворец в Мадрид, след което двете проведоха 45-минутна среща.

Според официалното изявление на кралския дом образованието, борбата с рака и психичното здраве са някои от темите, в които американската първа дама е най-фокусирана и които съвпадат с областите, в които кралицата работи. Затова те са обменили опита си в тези социални политики, след което са посетили Испанската асоциация за борба с рака заедно с председателя ѝ Рамон Рейес и министъра на здравеопазването Каролина Дариас.

Визитата е по изричното искане на Джил Байдън, която заедно със съпруга си създаде асоциацията Cancer Moonshot след смъртта на сина си Бо Байдън от мозъчен тумор през 2015 г.

Двете дами са се срещнали и със семейства на пациенти, подкрепяни от асоциацията.

Във вторник първата дама на Съединените щати и испанската кралица ще посетят приемен център за украинци в Мадрид, след което ще се присъединят към официалната вечеря, която кралят Филипе Шести ще даде за лидерите на страните от НАТО


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!