Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободното падане на Марион Дърова

Снимка: Лина Кривошиева

Шестима артисти потеглят на път към необятната земя на мисълта. Лутат се между бинарността ѝ само за да я приемат. Търсят себе си, за да се познаят. Осъзнават сексуалността си и заявяват идентичността си. Намират се на голяма сцена, което откъдето ѝ да го погледнеш е истински лукс, а през цялото време падат свободно от нея. Някои от тях са танцьори, други – актьори, но всички се движат заедно и се наслаждават на танца си. Докато демонстрират колко наслада точно можем да понесем, те припомнят на зрителя, че тялото също има мисъл и памет. Най-важното действие, което всеки от нас – било то като част от публиката или просто като човек от плът, кръв и съзнание – може да направи, е да се довери на своето тяло.


За пореден път Марион Дърова говори за всичко това чрез универсалния език на движението. FREEFALL, както се нарича новият ѝ танцов пърформанс, има премиера тази вечер (28 юни) от 19.30 часа на сцената на "Топлоцентрала". Тя е хореографът, а шестимата свободно падащи, които са се доверили на своите тела, но и на нейната концепция, са Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова.

В този мащабен за българската съвременна танцова сцена проект участват още: Винкетий Комитски – визуален артист, базиран в Берлин, който дебютира в пърформанса като сценограф; Климент Дечев, популярен на световната транссцена, е автор на музиката; Ивелина Иванова отговаря за мапинга, а Рая Карпачева – за костюмите.


"Има и още много хора, които са впрегнати в този проект за голяма сцена. Това наистина е лукс за нашата действителност, за съжаление. Много е трудно да се поддържа в нашите условия такъв проект, но аз се надявам все повече да има такива, както и организации, които да подкрепят независими артисти като мен. One Dance Week ми предложиха да работим заедно, всичко започна от тяхната покана. За първи път участва български артист в програмата им. Знаете, те канят само чуждестранни продукции", разказа в "Артефир" Марион Дърова.

Тя среща подкрепата и на РСЦИ "Топлоцентрала". Въпреки това апелира независимата сцена у нас да не остава само с това прекрасно пространство. Според нея обаче всичко опира до действащите политики.

"За момента смятам, че ние не сме конкурентноспособни. Не заради нашите възможности, а точно защото това е въпрос на политика, т.е. културата е нещо, което също излиза на пазара и трябва да има общение", добави още хореографката.


Важно място във FREEFALL, който ще влезе в регулярната програма на Топлоцентрала, заема и митологията. Чрез нея се осъществява пътуването към себе си и другите в нас. Танцьорите се движат около стилизиран айсберг, който напомня за непреходното в нас и за силата на човешкото тяло. Всички ние "стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва за падане или полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Това не е перверзен фанатизъм, а реалността на всяка следваща крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни", както пише Марион Дърова. А въпросът колко наслада можем да понесем си остава.

Отговорите в звуковия файл.

Снимки: Лина Кривошиева, Михаил Новков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна