Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра на цветовете в ХІV издание на Седмицата на занаятите в Пловдив

Снимка: @remplovdiv

Започна ХІV издание на "Седмицата на традиционните занаяти" в Пловдив. След двугодишно прекъсване поради пандемията фестивалът отново е възроден и беше официално открит днес (28 юни) в двора на Регионалния етнографски музей в града.

Главни действащи лица в него са майсторите на старите занаяти. До 3 юли те ще демонстрират уменията си, ще обучават малки и големи и ще предлагат своите ръчно изработени изделия. Идеята е по този начин да се усети духа на старата пловдивска чаршия и така да се възкреси това отдавна отминало време.


"Тази седмица ще можете да се насладите на всякакви занаяти, които ще озвучават нашия двор. Всеки, който поиска да опита и да се докосне до магията на изработването в даден занаят, може да седне при самия майстор. За разлика от друг път обаче тази година сме поставили конкретен акцент. Това е темата на ХІV издание на Седмицата – игра на цветовете, пречупена през призмата на три различни занаята", разказа в "Артефир" уредничката на Етнографския музей в Пловдив Грозделина Георгиева.

Преливането на въпросните цветове ще бъде илюстрирано чрез плъсти, или работа с най-мекия материал, съществуващ още от древността – вълната. При представянето на този занаят желаещите ще могат не само да гледат и да се учат, но и да работят наравно с майстора на занаята и накрая той да избере най-добрия сред тях, който да стане калфа.


Другият древен занаят, практикуван по нашите земи и въобще сред славянските народи, който ще заиграе с цветовете, е писането на великденски яйца. Майсторът на този занаят – доц. Светла Ракшиева, която е и част от екипа на РЕМ - Пловдив, ще разкаже за традициите на писаното яйце и какви са поверията, свързани с историята и възприемането на яйцето от древните народи.

Третият занаят, част от акцента в тазгодишната Седмица, е стъклодухането. Той е сравнително нов, а единственият майстор на този занаят в Южна България е от Пловдив и ще бъде част от празника. Иван Станев ще бъде сред атракциите за малки и големи, тъй като в миниатюрно си ателие ще създава всевъзможни форми от стъкло.


Пловдивската чаршия ще предложи още много и разнообразни стари занаяти – тъкачество на вертикален стан; рисувана коприна; ножари; бижутери, които ще създават бижута от сребро, мъниста и естествени материали като кост и седеф; плетене и везане на терлици; майстори на артплетиво; грънчарство; кошничарство; леене на свещи; майстори на накити от метал.

А Грозелина Георгиева приканва публиката да се присъедини към празника, защото всеки желаещ може да се превърне в калфа на някой майстор, в чийто занаят е тръгнал да се обучава и има изкушението към него.


Повече за традицията, която Седмицата на занаятите в Пловдив пази и обогатява, както и за майсторлъка на занаятчиите чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на РЕМ - Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени