Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: През последните 30 г. политическата класа забрави македонските българи

Консултации на представители на ИТН с президента, 28 юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев каза днес, че не иска да компрометира свободата на изразяване при следващи консултативни съвети и отново обясни позицията си по темата Северна Македония:

"Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи. Френското предложение е оформянето на преговорната рамка, където влезе изискването за конституцията, което е изключително важно и това е справедливото решение. Но другата част – протоколът, съставна част от рамката се изработва тук, в България и в Република Северна Македония. Моите претенции са били там, аз очаквах повече от този протокол, защото в него са гаранциите и детайлите за другите въпроси. Ако ние януари месец на този консултативен съвет аз бях получил подкрепата от министър-председателя, от неговите министри, от останалите партии, това да залегне като изрично изискване на България, ние нямаше да правим това в последния момент и щяхме да имаме един пълноценен протокол", каза Румен Радев в рамките на консултациите с "Има такъв народ".

Президентът очаква от партията на Слави Трифонов отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство и отбеляза последователната позиция на "Има такъв народ" при отстояването на националния интерес по темата Северна Македония.

Председателят на ПГ на ИТН Йорданов използва срещата, за да призове отново държавния глава да разсекрети стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност за европейската перспектива на Скопие от началото на годината.

"На този съвет не се казаха някакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи. Ние не смятаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, защото в момента имаме среща на мафията, нали, ако слушаме част от политиците, които са се самообявили за безгрешни".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна