Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът прие за консултации представители на ДБ (видео)

| обновено на 28.06.22 в 10:27
Снимка: Диана Костова

Президентът Румен Радев прие за консултации за формиране на ново правителство представители на "Демократична България" (ДБ). Ето как протече публичната им част (виж видеото).

"Ако не се появят решителни реформи в съдебната реформа, статуквото ще търси реванш. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е първата крачка от вашия път, който трябва да се измине", каза Радев в началото на консултациите..

"Вярвам, че ще продължите усилията си. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои много работа – да се приеме бюджетът, да се постави основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия опит и зрялост да се намери нужния баланс", продължи президентът.

Румен Радев посочи, че голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка.

"Има ли възможност това Народно събрание да формира управление? Дали е по-важно скучният професионализъм и скромността, или площадният устрем, който да увлича и консолидира повече последователи? Как виждате успешната формула за изход от настоящата политическа криза?"

"За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Не може да се води разговор по съществени проблеми. В този смисъл смятаме, че тези консултации са важен елемент в опита да се възстанови възможността за разговори. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, ще се случат съдържателни консултации", каза Христо Иванов. И продължи:

"На този етап мисля, че от наша гледна точка е важно да се направи опит за правителство с първия мандат. Първият мандат е най-натоварен с очакването на отварянето на нова страница в политическия процес. Важен е фокусът върху съдебната реформа и ние ще продължим да работим.

От тази гледна точка съм скептичен, че нови избори ще ни дадат магическо решение, българската политическа класа не знае как да води диалог, как да вади приоритети и това е източник на нестабилност. Бързи рецепти нямаме".

Чуйте репортажа в звуковия файл.

В неделя Христо Иванов заяви пред БНР:

"ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управляващата формула. Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от "Продължаваме промяната", които правят заявка за опит за съставяне на правителство".

По-рано днес Румен Радев проведе консултации с "Има такъв народ".

Вчера разговорите трябваше да бъдат с четири от формациите в настоящото 47-мо Народно събрание, но от "Продължаваме промяната" и БСП не се отзоваха, като мотивът им бе заседанието на бюджетната комисия, на която се обсъждаше актуализацията на бюджета.

Те поискаха да се видят с Радев, но в края на седмицата, така при президента на разговори дойдоха единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Бившите управляващи обявиха, че ако се стигне до втория мандат и държавният глава им го връчи, те веднага ще го върнат.

ДПС пък открито призоваха за предсрочни избори, за да реши избирателят кой да управлява.


По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна