Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 се споразумяха да проучат възможността за ценови таван на руския петрол и газ

Снимка: g7germany.de

Лидерите на Г-7 се съгласиха да проучат възможността за "тавани" на цените на руския петрол и газ в опит да ограничат способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, заявиха във вторник представители на Г-7, цитирани от Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Европейският съюз ще проучи с международни партньори начини за ограничаване на енергийните цени, включително осъществимостта на въвеждане на временни тавани на цените на вноса, се посочва в един от документите от лидерската среща на Г-7, видян от Ройтерс. Агенцията цитира свой неназован източник да казва, че това означава възможността за ценови тавани както за руския петрол, така и за руския природен газ.

И "Файненшъл таймс" информира, че членовете на Г-7 са се споразумели да проучат начини за ограничаване на енергийните разходи, включително чрез възможни тавани на цените на петрола и газа на продължаващата и днес лидерска среща в Германия

Споразумението, постигнато в ранните часове на третия ден от срещата на върха на Г-7, следва нарастващото разочарование сред западните държави, че наложеното от тях ембарго върху руския петрол има обратен ефект, свързан с повишаването на глобалната цена на суровия петрол. Това пък доведе до ситуация, в която Москва в крайна сметка печели повече средства от петролния си износ за военната си инвазия в Украйна и в същото време растящите енергийни цени спомагат за стимулиране на глобалната инфлация.

Лидерите на Г-7 се договориха да разработят решения за намаляване на приходите от въглеводороди на Русия, като същевременно минимизират отрицателното въздействие от високите цени на енергията.

Според проекта на комюнике, видян от "Файненшъл таймс", лидерите на Г-7 ще проучат "осъществимостта" за въвеждане на временни ценови тавани на вноса на енергия – препратка към оказвания от САЩ натиск за таван на цената на руския петрол. Представител на Г-7 казаха по-рано, че са се съгласили, че това е добра идея, но остава да се свърши "много работа", за да се превърне в реалност.

Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако един изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират с изискване  руският петрол да се продава за определена максимална цена.

Италия, чиято икономика разчита силно на руската енергия, настоя подобен ценови таван да се разреши и за природния газ.

Франция пък заяви, че механизмът за ограничаване на цените трябва да надхвърли руските продукти, за да се намаля цените в по-широк план, включително за страните от Г-7, които се стремят да доставят енергия от другаде.

Срещата на върха, домакин на която е Германия в Баварските Алпи, трябва да приключи във вторник.

Ходът за ограничаване на цените на руския петрол идва успоредно с предложение на Франция за по-голямо световно петролно производство - идея, която възникна в момент, когато лидерите на Г-7 търсят начини да облекчат задаващата се енергийна криза и да облекчат натиска върху икономиките, които са енергийни вносители.

По -време на дискусиите в понеделник френските официални представители се съсредоточиха в дискусии за начините за намаляване на цените чрез по-висок добив на петрол. Франция иска да проучи начини за връщане на пазара на петролната продукция на Венецуела и Иран, които държави обаче са обект на санкции на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече започна да "ухажва" авторитарния режим на Николас Мадуро във Венецуела в опит да охлади затегнатия пазар на петрол.

Според представителите на Г-7 "таван" върху руските енергийни цени може да бъде наложено чрез ограничения на достъпността до европейски услуги, включително застраховката за руски петролни доставки.

Но те предупреждават, че схемата е много сложна и ще изисква интензивна техническа работа. Подобна схема може да се изправи пред предизвикателства в рамките на ЕС, където санкциите изискват съгласието на всички 27 държави членки, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Ние подкрепяме основната структура, но трябва да бъдат изгладени подробностите", казаха представител на Г-7 относно тавана на цената на руския петрол. Други от тях пък посочиха, че всички държави от Г-7 са съгласни с "основната идея, че трябва да намалим източниците на приходи за руския петрол".

Призивите на Макрон за по-голямо петролно производство идват, след като ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, известни като групата "ОПЕК +" се договориха по-рано този месец да увеличат производството на петрол през юли и август.

В същото време САЩ оказват натиск върху лидера на картела в лицето на Саудитска Арабия, за да се ограничи възходящото рали на цените на суровия петрол. В тази връзка се очаква Джо Байдън да предприеме пътуване до Близкия изток през юли, включително планирано посещение в Саудитска Арабия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени