Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации за кабинет между ПП, ДБ, БСП и независимите депутати

| обновено на 28.06.22 в 12:10
Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: Ани Петрова

Националният съвет на "Продължаваме промяната" реши и даде мандат за започването на преговори за ново правителство, съобщават от пресцентъра на партията. 

Днес ще бъдат проведени консултации с "Демократична България" и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет.

Националният съвет предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. В преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.

При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е "формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието", уточняват от ПП.

Консултациите с досегашните коалиционни партньори и независимите депутати ще започнат късно днес след извънредното пленарно заседание, обяви лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров.

"След като приемем бюджета, ще проведем консултациите. Най-вероятно няма да е в Народното събрание."

Депутатът от парламентарната им група Настимир Ананиев не даде повече подробности за срещата, но посочи разделителните линии.

"Това е борбата с корупцията и изразходването на публични средства. Видяхте вчера в комисия новата коалиция – ДПС, ГЕРБ, "Възраждане", ИТН, си раздадоха 760 милиона с един предизборен такъм привкус, за да изглеждат добре."

Румен Гечев от БСП отговори лаконично:

"Тези въпроси ги задавайте към ръководството на партията и на групата. Знаете, че аз се занимавам с икономика, няма как да знам, какво са говорили лидерите".

Най-отговорно е "Демократична България" да участва в разговорите, каза депутатът Ивайло Мирчев. Той обясни, че консултациите са предварителни.

"ПП е близка до нас политическа сила и най-нормалното е ние да участваме на тези консултации, съвсем градивно и с оглед бъдещето на страната."

Мирчев отказа да коментира дали биха подкрепили Кирил Петков отново да е премиер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна