Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен комисар Николай Николов: Пожарната има нужда от нов закон

Главен комисар Николай Николов във Велико Търново, където откри националното ученическо състезание за защита на населението
Снимка: Здравка Маслянкова

Пожарната има нужда от нов закон, който да даде устойчивост и перспектива за развитие на огнеборците и да се надгради държавната система за намаляване на риска от бедствия и за се осигури по-добра реакция. Това заяви във Велико Търново главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Отделяното на пожарната от МВР заедно със спешния телефон 112 в държавна агенция към Министерски съвет на пряко подчинение на премиера е тема на политическо решение, което трябва да бъде взето със закон, коментира във Велико Търново главен комисар Николай Николов.

"Така наречените социални придобивки, които имат нашите колеги със закона за МВР, трябва да бъдат прехвърлени в евентуално нов такъв закон, ако вземат решение политиците, говоря за създаването на държавна агенция, а защо да бъде към Министерски съвет – за да може политиката за защита от бедствия наистина да бъде припозната от всички ръководители на министерства и ведомства чрез премиера."  

Поне 20 милиона лева ще бъдат инвестирани до края на годината в противопожарните служби в страната, за да се подобрят условията за безопасност, сигурност на огнеборците и по-добри битови условия. В най-скоро време за над 2 милиона лева ще бъдат осигурени дрехи и лични предпазни средства за пожарникарите, посочи още главен комисар Николов, който откри във Велико Търново националното ученическо състезание за защита на населението.  

Около 3200 доброволци в страната дават дежурства при превантивните дейности. Темата за активиране на доброволчеството ще бъде обсъдена тази седмица на национален форум. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени