Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тенев представи новия си роман “Атлантически експрес“

Окупирането на света от технологиите не може да продължава безкрайно

Георги Тенев
Снимка: Ирина Недева

На 27 юни (вчера) беше премиерата на романа “Атлантически експрес“ от Георги Тенев. Научнофантастичен, антиутопичен, „Атлантически експрес“ всъщност е тревожно актуален. Роман предупреждение, провокация към въображението и разума.

Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал – животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха… Апокалипсисът на Европа е неизбежен. 

В едно различно измерение корабът „Източник“, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие.

Как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминали аналогови поколения и бъдещи хора хибриди? Катастрофа, край или начало на времето ще бъде тяхната среща?


Георги Тенев пише своя  роман през последните шест години. Но сънищата и пророчествата в него са започнали страшно и ускорено да се сбъдват още докато авторът е довършвал последната страница.

“Това е един опит да разкажа тревогата, която е естествена за всеки разумен човек, че това развитие, този растеж, този ръст, това окупиране на света чрез технологии, не може да няма цена, не може да продължава безкрайно. “, казва писателят Георги Танев в предаването на БНР “Хоризонт до обед“ и допълва:

“Създаването на все по-бързо мислеща машина, на все повече технологична база ще поиска цената на всичко това. Тези опасения са казани много отдавна. Тази мисъл хлопа на вратата на западната цивилизация без да получава отговор, но ще започне все повече да го получава.

Войните, за които говорим в момента, могат да са облечени под формата на някакви идеологии, на някакви патриотични правилни или неправилни каузи, за земи или парчета от историята, но в крайна сметка оголено и цинично, това са войни за ресурси. Войни, породени от страха, че едни властови малцинства ще загубят властта си.“

“Само една перспектива е плашеща и това е, че при толкова много висока технология, при толкова много знания за неща, които са били догадка само преди няколко столетия, човешката грешка в духовен план, общуването на човек с човека, продължава да бъде в същия размер. Грешката на морала продължава да бъде същата, че даже и по-лоша. Това е скандал от гледна точка на хуманизма“, споделя още авторът.

Георги Тенев е писател, сценарист и драматург. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози“, „Балкански ритуал“ и на сборниците с разкази „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център) и „Жената на писателя“.

Събитието е част от проекта „Книги по ноти: литература, театър и музика“ на Издателство „Колибри“ и се реализира с подкрепата на Столична община.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна